corona

Zwangerschap en COVID-19

Deel dit bericht op:

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het nieuwe coronavirus. Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het nieuwe coronavirus en lijken ze dus niet ontvankelijker voor het nieuwe coronavirus dan personen die niet zwanger zijn. Uiteraard blijft het van belang de geldende maatregelen goed op te volgen.

Op basis van de beschikbare gegevens  is er ook geen bewijs dat het nieuwe coronavirus de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met het nieuwe coronavirus. Hieronder vind je informatie over zwangerschap en COVID-19. In Nederland is tot op heden geen overdracht van moeder naar kind aangetoond. 

Het nieuwe coronavirus als je zwanger bent

Als je zwanger bent, is de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner dan als je niet in verwachting bent. Er zijn op basis van wat er bekend is ook geen aanwijzingen dat een besmetting met het nieuwe coronavirus een miskraam of aangeboren afwijking bij het kind kan veroorzaken.

Zwangerschap en werk

Als je zwanger bent, kun je in principe gewoon blijven werken. Houd je goed aan de maatregelen. Als je werknemer bent en bijvoorbeeld als zorgmedewerker werkt, kan het zijn dat je werkgever een eigen beleid voor zwangeren heeft opgesteld. Vraag ernaar bij je werkgever en je kan altijd vragen naar een advies van de bedrijfsarts. Dit geldt met name als je zwanger bent en tot een van de risicogroepen  voor COVID-19 behoort. 

Geen verhoogde kans op miskraam

Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam, verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen bij het kind door een infectie met dit nieuwe coronavirus. De gevolgen van COVID-19 lijken, op basis van wat we nu weten, bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als de moeder zelf) dan de gevolgen van infecties door andere luchtweginfecties, veroorzaakt door virussen en die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken. Hoge koorts kan bijvoorbeeld weeën opwekken. Ben je zwanger en heb je hoge koorts? Neem dan direct contact op met de huisarts of de verloskundige. Ook als je twijfelt of vragen hebt, kun je het beste  de huisarts of verloskundige bellen.

Voorzorgsmaatregelen bij een zwangerschap

De coronamaatregelen gelden natuurlijk ook voor zwangeren. Als je zwanger bent, hoef je geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen zijn :

  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Blijf bij klachten thuis en laat je testen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Was je handen regelmatig met water en zeep, in ieder geval als je thuiskomt
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
  • Werk thuis, tenzij het niet anders kan
  • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes

Klachten tijdens zwangerschap?

Ben je zwanger en voel je je niet lekker? Houd de klachten dan goed in de gaten. De symptomen van het nieuwe coronavirus kunnen divers zijn. Sommige mensen lijken er amper iets van te merken, dit geldt ook voor zwangeren, anderen worden ernstig ziek. 
Heb je milde klachten zoals:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Blijf thuis en laat je testen. Zo zorg je ervoor dat je anderen niet kan besmetten. Houd altijd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen. Je mag pas weer naar buiten als de testuitslag negatief is (geen COVID-19).

Kan ik in het ziekenhuis bevallen?

Ja, je kunt in het ziekenhuis bevallen. Overleg dit met je verloskundige.

Ik ben besmet met COVID-19, mag ik thuis bevallen?

Overleg met je verloskundige of je thuis mag bevallen.

Verzorging van je pasgeboren baby als COVID-19 hebt 

Contact met je baby versterkt de band tussen ouder en kind. Als een van de ouders of verzorgers COVID-19 heeft, is het belangrijk om bij de verzorging extra maatregelen te nemen. Met de extra maatregelen maak je het risico op besmetting naar je baby zo klein mogelijk. Kinderen worden vaak niet erg ziek van het COVID-19-virus, maar het blijft belangrijk om ervoor te zorgen dat je kindje niet besmet raakt.

Extra maatregelen bij (borst- en fles)voeding en verzorging 

Er zijn geen aanwijzingen dat een baby via de borstvoeding besmet kan worden met het COVID-19 virus. Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen. Je kunt dus prima borstvoeding geven, ook als je besmet bent met COVID-19. 
Bij (borst- en fles)voeding, verzorging en de contactmomenten zoals knuffelen, is het belangrijk om de volgende extra maatregelen te nemen:

  • Zorg voor goede hygiëne, zoals goed je handen wassen bij elke voeding en verzorging. 
  • Draag een medisch mondkapje als je dicht bij je baby bent (minder dan 1,5 meter). Het mondkapje kan maximaal drie keer gebruikt worden (of 3 uur achtereen). 

Deze aanbevelingen gelden totdat iemand niet meer besmettelijk is en geldt ook voor andere leden van hetzelfde huishouden als zij COVID-19 hebben. Overleg met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  hoe lang besmettelijkheid duurt.

Ouders/verzorgers die niet besmet zijn, hoeven geen mondkapje te dragen. Wel wordt hun geadviseerd bij elk contactmoment de hygiënemaatregelen goed toe te passen. Heb je klachten die kunnen passen bij corona? Laat je dan testen. De verloskundige, kraamverzorgende of huisarts kunnen je informeren over het verzorgen van je pasgeboren baby als je COVID-19 hebt.

Veelgestelde vragen

Ik werk in een ziekenhuis of andere zorginstelling (intramuraal), kan ik de hele zwangerschap blijven werken?

Tot 28 weken zwangerschap kun je de normale werkzaamheden blijven uitvoeren, ook de zorg voor COVID-19 patiënten. Natuurlijk moet je je hier volgens de geldende protocollen en maatregelen beschermen (bijvoorbeeld door het gebruik van o.a. mondneusmasker). Vanaf 28 weken wordt het afgeraden om COVID-19 gerelateerde zorg te verlenen. Vervangende werkzaamheden kun je wel blijven uitvoeren, zo nodig kun je hierover overleggen met de bedrijfsarts. 

Ik werk in de zorg maar niet in een zorginstelling (extramuraal; ik ben bijvoorbeeld huisarts of wijkverpleegkundige), kan ik de hele zwangerschap blijven werken?

Tot 28 weken zwangerschap kun je de normale werkzaamheden blijven uitvoeren, ook de zorg voor COVID-19 patiënten. Natuurlijk moet je je hier volgens de geldende protocollen en maatregelen beschermen (bijvoorbeeld door het gebruik van o.a. mondneusmasker). Vanaf 28 weken mag je geen COVID-19 gerelateerde zorg meer verlenen. Daarnaast moet je in je werk tijdens je werkzaamheden 1,5 meter afstand kunnen houden. Als dit niet mogelijk is, dien je passende alternatieve werkzaamheden aangeboden te krijgen, zo nodig kun je hierover overleggen met de bedrijfsarts.

Ik ben zwanger en werk op een kinderdagverblijf, een school of BSO, kan ik de hele zwangerschap blijven werken?

Tot 28 weken zwangerschap kun je in principe gewoon blijven werken. Natuurlijk gelden hier ook de landelijke maatregelen en hygiëneadviezen. Indien je geen 1,5 meter afstand van collega’s, ouders/verzorgers en kinderen* kunt houden tijdens je werk, is het advies om vanaf 28 weken vervangende werkzaamheden te gaan doen waarbij dit wel kan. Zo nodig kun je hierover overleggen met de bedrijfsarts. 
*Dit geldt niet als je met kinderen tot 4 jaar werkt. Dan mag je ook na 28 weken blijven werken. Tot de collega’s, ouders/verzorgers geldt natuurlijk wel het advies om 1,5 meter afstand te houden. 

Ik werk in een ander beroep, kan ik de hele zwangerschap blijven werken?

Tot 28 weken zwangerschap kun je in principe gewoon blijven werken. Natuurlijk gelden hier ook de landelijke maatregelen en hygiëneadviezen. Indien je geen 1,5 meter afstand kunt houden tijdens je werk, bijvoorbeeld tot collega’s of klanten, dan is het advies om vanaf 28 weken vervangende werkzaamheden te gaan doen waarbij dit wel kan. Zo nodig kun je hierover overleggen met de bedrijfsarts.

Bron : RIVM